Biserica din Densus, un loc unic la poale de Retezat

La sfarsit de 2013 am mai “sapat” prin poze, am mai facut un inventar si iar ne-a dat cu virgula :-)… si cu multe destinatii faine din tara de care nu am apucat sa vorbim. Dar nu e nimic, se reporteaza toate pentru 2014 🙂 Timp sa fie, ca de planuri nu ducem lipsa. Si asa, ca sa incepem 2014 cu bine, am ales un loc unic si deosebit – prima postare din anul asta vine cu o invitatie la Densus, in judetul Hunedoara.

Biserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea Hateg

Biserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea Hateg

Biserica din Densus e un loc de care ne-am indragostit instant si asta fara sa stim de ce. Sa fie oare de la arhitectura rupta parca din alte lumi? Sa fie oare de la apropierea de Retezat, cei mai frumosi si misteriosi munti de pe la noi? Sa fie de vina istoria acestui loc, nici azi pe deplin cunoscuta?

Habar nu avem si sincer nici nu ne interesaza asa de mult 🙂 Tot ce stim este ca Biserica din Densus e un loc unde ne-am simtit foarte bine, e un loc care te invaluie si care iti transmite o parte din energia si in acelasi timp linistea si calmul locurilor. In intinderea parca nesfarsita a Depresiunii Hateg, ce seamana cu o adevarata campie prinsa intre culmile din Retezat, Sureanu si Poiana Rusca, Biserica din Densus se ridica semeata, ca cioplita dintr-o mare bucata de piatra, si te impresioneaza prin masivitatea si unicitatea ei.

Biserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea Hateg

Biserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea Hateg

Despre biserica din Densus sunt multe de spus insa, in ceea ce priveste istoria ei, nimic nu este sigur. Teoriile specialistilor sunt impartite si azi. Unii sustin ca aici ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, altii ca aici a fost un templu dedicat lui Marte, zeul razboiului, sau chiar o biserica paleocrestina, prima de pe teritoriul Daciei, ridicata in secolele IV-V.  Cert este ca cele mai importante modificari asupra constructiei au fost facute in secolul XIII, perioada general acceptata ca atestare documentara a bisericii.

Aspectul neobisnuit al bisericii se datoreaza atat planului patrat si influentelor stilului romanic tarziu, cat si folosirii la contructie a pietrelor romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, situata in apropiere (caramizi cu inscriptii romane, pietre funerare si coloane romane). Toate astea impreuna cu acoperisul care este in totalitate de piatra (rar intalnit) te fac sa crezi ca in fata ai un adevarat monolit, care iese parca din pamant si contrasteaza cu intinderile ca in palma ale Depresiunii Hategului.

Biserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea HategBiserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea HategBiserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea HategBiserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea Hateg

Alte elemente care fac din Biserica din Densus un loc cu totul deosebit sunt orientarea altarului catre sud (si nu catre est, asa cum este normal la bisericile crestine) precum si fragmente din pictura interioara (secolul XV, executata de Stefan Zugravul) in care Mantuitorul Iisus apare imbracat in costum popular specific zonei Hategului. Deasupra altarului, pe acoperis, alte elemente te uimesc – doua statui sub forma de lei, puternic erodate de trecerea timpului.

Biserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea HategBiserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea HategBiserica "Sfantul Nicolae" din Densus, Depresiunea Hateg

Asa ca, daca va intoarceti dintr-o tura de munte prin Retezat sau sunteti doar in trecere prin zona Hategului, merita sa va abateti din drum si sa vedeti acest loc unic in Romania,  situat la cca. 10 kilometri de orasul Hateg. Venind dinspre Hateg, pe DN68 Hateg – Caransebes, in Totesti se face dreapta pe DJ 687G si dupa 5 kilometri se ajunge in Densus.

One thought on “Biserica din Densus, un loc unic la poale de Retezat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *