Lacul Sfânta Ana, Băile Tuşnad (iarna)

Originea vulcanică face din lacul Sfânta Ana un unicat în România şi, totodată, îl clasează printre puţinele de acest fel din Europa. Legat permanent ca destinaţie turistică de staţiunea din apropiere, Băile Tuşnad, lacul este situat în craterul Ciomatu din masivul Ciomat-Puturosu, la o altitudine de 946 de metri. Lacul nu este unul foarte mare, dar te impresionează imediat prin pitorescul culmilor montane şi al pădurilor de brad dimprejur, care trădează conturul aproape circular al fostului crater vulcanic, ultima oară activ acum mai bine de 9800 de ani.

Ajuns iarna, cum te afli oarecum lângă polul frigului din Românica, ai toate şansele să găseşti lacul îngheţat complet. Tentaţia imediată: o plimbare până în centrul craterului, în mijlocul lacului, unde vara apa ar avea o adâncime de cca 7 metri.

Dacă vara poţi să bagi o baie sau să faci o plimbare cu barca, iarna atracţiile sunt cu totul altele. Poţi să faci o vizită scurtă la capela romano-catolică de pe marginea lacului, după care te bagi la o rundă zdravănă de săniuş. Săniile se închiriază de la intrarea în rezervaţie şi sunt unele mai de soi, cu care prinzi viteză, tălpicile fiind făcute din foste schiuri. Dacă reuşeşti să ajungi jos întreg, după cele câteva serpentine pe care le cobori ca la mondialele de bob, poţi să te încălzeşti urcând voiniceşte la picior întreaga distanţă sau poţi să fii boier şi să te laşi tractat (contra cost) de maşinile de teren ale celor de la adimistraţia rezervaţiei.

Întreaga zonă a lacului Sfânta Ana este declarată rezervaţie naturală complexă (geologică, floristică şi faunistică) şi este administrată de un custode,  Ecos Club, care, paradoxal pentru spaţiul mioritic, chiar face treabă bună. Evident, loc de mai bine este oriunde, dar, comparativ cu alte zone din ţară, aici lucrurile stau bine. Acelaşi custode administrează şi Tinovul Mohoş situat la o aruncătură de băţ de lacul Sfânta Ana. Aici avem de-a face cu un al doilea crater vulcanic, numai că ăstuia i-a fost poftă de mişte muşchi şi aşa a ajuns să se colmateze cu turba depusă an de an. Dar despre plantele carnivore de aici… în alt episod 🙂
——————–
Vezi şi:
Toprural-De văzut, de făcut: Băile Tuşnad (iarna), Cetatea Balvanyos
Toprural-Cazare: Hanul Secuiesc-Băile Tuşnad
Toprural-Papa: Hanul Secuiesc-Băile Tuşnad
Extern: Harta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *