Un fel de ghid pentru un city break in Malta

Oricum ai da-o, Malta e o destinatie interesanta. Adauga un zbor low cost (nu foarte low ca si cost, mai ales cu bagaj de cala), oferta la cazare si 2 doua zile libere si mini vacanta e gata.

Ca sa stiti – pentru ca sunt foarte multe poze, articolul e organizat in sectiunii de text, poze si galerii, urmate de alte texte, poze si galerii si tot asa 🙂

Malta e cea mai diversa destinatie de pana acum.

Imediat cum ajungi, nu ai cum sa nu observi caracteristicile care fac din ea o destinatie de neratat.

Nu prea distingi localnicii de turisti – daca limba e o combinatie de italiana, araba si engleza, oamenii respecta cam acelasi tipar. Sunt insa foarte amabili si dornici sa te ajute. De exemplu, in avion am intalnit un domn, ce fusese in mini vacanta in Bucuresti si se intorcea acasa, care ne-a dat detalii super utile despre ce sa mancam, ce sa vizitam, etc. Altadaa am intrebat pe cineva pe strada daca stie de transport pana la Acquarium si ne-am trezit ca da telefon acolo sa vada daca e deschis si ca ne da doua bilete cu reducere. Romani fiind, ne-am intrebat instant ce are de castigat, daca mai avem portofelele, etc. Soc si groaza – era doar amabil. Exemplele pot continua. Acum e clar, ei traiesc din turism, insa ramai cu un sentiment placut.

Exemplu de limba malteza :)
Putina malteza 🙂

Arhitectura e tipica pentru insula – doar materiale locale, multa piatra, cladiri lipite si foarte inguste, cu balcoane mici. Majoritatea usilor sunt colorate si fiecare casa are o icoana de ceramica langa usa. Toate casele au denumiri – e interesant sa te plimbi prin diverse localitati sa vezi care e specificul fiecareia. Nu au gradini – nici chiar pe acoperis cum mai vezi prin alte parti cu dezvoltare urbana pe spatiu limitat. Ce e frumos e ca daca te plimbi pe jos, ajungi cu usurinta dintr-o localitate in alta deoarece nu sunt delimitate clar – la un colt de strada e Valetta si la celalat Floriana. Si tot asa.

De observat si bisericile ce sunt pline cu beculete aprinse noaptea si au cruci luminate, de zici ca ai ajuns prin satuce din Mexic sau alte tari din America Latina. Cateodata vezi doar crucile cu beculete pe case sau atarnate de-a lungul strazii.
Se pot vedea numeroase influente, cum era si de asteptat, dupa ce pe aici s-au perindat mai intai grecii, fenicienii, cartaginezii și romanii iar in istoria mai recenta se aminteste de perioada musulmana, de spanioli, de cavalerii de Malta (cum altfel?!), perioada franceza si dominatia engleza. Independenta si-au castigat-o abia prin 1964.

Ceramica pe zid in Floriana
Ceramica pe zid in Floriana
O China Girl credincioasa, in Floriana
O China Girl credincioasa, in Floriana
Intrare in locuinta - Cred ca aici locuieste un irlandez
Cred ca aici locuieste un irlandez

Localnicii spun ca au doua anotimpuri – Summer si Hell pentru ca temperaturile sunt bune cam tot timpul anului insa vara e foarte cald si umezeala. Iarna, cea mai mica temperatura e vreo 6 grade si nu au zapada. Acum in martie erau cam 20 de grade, senin dar cu vant. Ploua destul de rar. Deci, in functie de ce iti doresti de la Malta – city break cultural, gastronomic, cateva zile de relaxare sau vacanta la mare, e bine sa stii ca in general, vremea se preteaza.

Strada tipica pentru Valletta
Strada tipica pentru Valletta
Castle Hotel in Valletta - langa intrarea in Upper Barrakka. Sus au un restaurant destul de comunist dar cu vedere panoramica.
Castle Hotel in Valletta – langa intrarea in Upper Barrakka. Sus au un restaurant destul de comunist dar cu vedere panoramica.
Castille Place
Castille Place
Balconas tipic maltez - putina culoare, o statueta si ceva fier forjat
Balconas tipic maltez – putina culoare, o statueta si ceva fier forjat

Cu ce te deplasezi prin Malta

Poti alege sa te cazezi pe insula principala – Malta, Gozo sau Comino. Pentru plaja eu as alege Gozo sau nordul Maltei – plajele au cat de cat nisip si au intrare in mare. In rest e cam stancaraie.

Localnicii ar imparti planul de vizitare in vreo 6 zone distincte: Valletta, Sliema&St. Juliens, Malta Centrala (cu Mdina si Rabat), Sudul (templele megalitice, Marsaxlokk, Blue Grotto), Nordul (plaje si satul lui Popeye) si Gozo&Comino (Gozo si plaje).

Desigur, ca poti ajunge la toate obiectivele sau macar la cateva :), ai nevoie sa te deplasezi cumva si aici incepe distractia…
Ca variante sunt:
inchiriere de masina – mai scump insa iti faci singur programul; se circula cu volanul pe dreapta sau cum zic ei – “on the right side of the street”. Pana la ei am crezut ca turcii au un stil aparte de condus insa maltezii ii depasesc – conduc destul de agresiv si doar cateodata cedeaza trecerea sau opresc pentru trecerea de pietoni. Depinde cat noroc ai in viata.
Autobuze – au foarte multe, in toate directiile, sunt ieftine, bilete se pot lua de la sofer – cam 1.5 euro biletul ziua (in extra sezon si 2 euro vara) si 3 euro noaptea. Poti lua si Tallinja card cu 12 calatorii pentru 15 euro, cel de 7 zile nelimitat pentru 21 euro sau cel de 39 de euro care include si transport de la aeroport, ferry local si o zi de hop on, hop off. Partea proasta e ca au un minus major la punctualitate – poti astepta si o ora in loc de 15 minute cum era programat. Pentru ca eram cu un bebe de 8 luni, in carut, un localnic ne-a spus ca ar fi bine sa stam cu carutul ceva mai in spate, altfel putem avea surpriza sa nu opreasca deloc pentru a nu ii cauza intarzieri. Nu stiu ce sa zic – ni s-a intamplat sa ajunga autobuzul, sa lase calatorii si sa plece fara sa ia pe nimeni. Dar poate ca era plin.
Hop on Hop off – de la inceput trebuie zis ca e cel mai prost sistem de genul asta din cate am intalnit. Decat alte variante de transport pe acolo e bun, insa sa stiti la ce sa va asteptati… Exista 3 variante de rute: Sud, Nord si Gozo. Poti lua bilet de o zi sau de doua. Din autobuz direct e 20 euro pe zi si 37 euro pe doua zile. Noi am cumparat de la hotel si am platit 20 euro pentru doua persoane / 1 zi. Sunt doua companii care opereaza cam aceleasi rute, Malta Sightseeing si Citysightseeing Malta. Nu prea au semne distincte si auzi foarte des ~no, no, different company~ cand dai buluc sa te urci in autobuz dupa ce ai asteptat ca prostu’n soare. Frecventa e cam la o ora deci daca ai ratat un autobuz, mai ai de asteptat. Un exemplu elocvent e ca pe orarul printat scria ca vine in locul x la 13:20, soferul ne-a zis ca ajunge la 13 fix insa la 12:55 cand ne apropiam de statie, am vazut autobul cum pleca… Rezultatul? O ora in soare cu copilul, asteptand … Distractia nu se opreste aici – ultima plecare de la oricare din obiective e cam ora 15:00 deci oricum ai programa, mai mult de 2-3 obiective/zi, pe fuga, nu prea ai cum sa vizitezi. Dar, la urma urmei, chiar si asta se incadreaza in specificul local.

Taxi – in Malta e al doilea cel mai scump tarif de pornire din intreaga lume – 10 euro pornirea. Dupa ce porneste, nu mai e asa scump – un drum de la aeroport pana in Sliema e cam 25 euro.

Ferry – punctual si ieftin (1,5 euro calatoria dus Sliema – Valletta). In extrasezon insa, circula doar pana la ora 18:00. Mai exista si dinspre Malta inspre Gozo, din Valletta in Italia, etc.

Caleasca (cu 2 cai frumosi) – am intalnit atat in Valletta cat si in St. Julien. Costa cam 20 euro vreo jumatate de ora.

Transfer de la aeroport – exista varianta autobuz express X1 pana la X4 (3 uro) si apoi schimbi cu alt autobuz pana la locatie.  Ca transfer mai exista varianta de la hotel (noi veam posibilitatea sa luam cu 20 euro dus) sau transferul official al aeroportului pe care l-am luat direct din aeroport, la sosire. Pentru noi a fost cea mai buna varianta si se poate rezerva si pentru intoarcere (5 euro/ persoana/dus).

Un cal plictisit si o trasura
Un cal plictisit si o trasura
Vedere din feribot cu Valletta
Cam asa se vede Valletta din feribot

Unde te cazezi si ce ai de vazut si de facut in Malta

Firesc urmeaza si intrebarea asta. Noi am stat in Sliema dar daca am reveni, am alege Valletta.

Siliema si St. Julien sunt localitati pe malul apei (nu pe plaja!) si sunt zonele cu cei mai multi turisti. St. Julien pare mai rafinata, cu hoteluri mai scumpe iar Sliema ne-a lasat impresia de o statiune foarte zgomotoasa in weekend, plina de tineret si potrivita pentru distractie. Sunt cateva zone chiar usor dubioase unde un cuplu cu copil poate parea scos din peisaj :).

Din Sliema am ajuns foarte usor peste tot – pe jos in St. Julien, cu feribotul/barca in Valletta, cu hop on/hop off in restul insulei; la fel de usor se ajunge cu autobuzul in zona de nord pentru vizitare sau pentru traversare spre Gozo.

Valletta e capitala – initial am fugit de la a ne caza aici deoarece am citit ca e o zona exclusiv pietonala insa am reconsiderat optiunea odata ajunsi acolo. Atmosfera e mai linistita si o plimbare pe stradutele calme si inclinate rivalizeaza clar cu o plimbare pe faleza sau prin port (Sliema si St. Julien).

Alta varianta de cazare ar fi in Gozo sau in nordul insulei daca vrei sa faci plaja sau principalul obiectiv e Gozo. Localnicii sunt destul de teritoriali/nationalisti – fiecare iti spune ca zona ce e ~musai~ sa o vizitezi e zona unde locuieste.

Apropo de asta, comunitatile sunt foarte unite, diverse si destul de mici. In functie de unde mergi pe insula dai de cartiere/localitati de musulmani, de italieni, spanioli si chiar bulgari. 🙂

Un exemplu e localitatea Floriana. Unde e o mare comunitate de irlandezi. Ne-am nimerit pe acolo cum nu se poate mai bine in timpul unui festival local, verde ca si ei :), cu muzica, Jameson si Guiness. Nu putem spune ca erau foarte bucurosi de turisti dar nici rauvoitori nu au fost. Sa spunem doar ca se holbau si ei la noi cum ne holbam si noi la ei.:) Una peste alta, ambele foarte distractive.

Sunt multe festivaluri si petreceri locale in Malta si daca va nimeriti in acele perioade, nu ezitati sa mergeti sa gustati putin din farmecul local.

In 2018 Valletta e Capitala Culturala Europeana deci se intampla multe peste tot. Imposibil sa nu va intersectati cu arta, in mai toate formele sale – expozitii, instalatii, spectacole sau reprezentatii stradale.

Trei vaci luminate :)
Trei vaci luminate 🙂
Arhitectura in Valletta
Faroane, tu esti? 🙂
Fantana Triton in Valletta
Fantana Triton in Valletta
Cladirea Parlametului - Valletta
Cladirea Parlametului – Valletta

Festivaluri mai mari ar fi:

Festivalul Artificiilor (sunt cunoscuti pentru asta – atat pentru fabricile de artificii cat si pentru faptul ca maltezii confectioneaza artificii artizanale, in casa :)). Este pe la finalul lui aprilie sau 1 mai si marcheaza intrarea in Uniunea Europeana.

Festivalul international de muzica baroca – dureaza vreo 2 saptamani, in Valletta. Daca nu sunteti ~fierti~ pe baroca, puteti incerca unul dintre celelalte festivaluri de muzica – rock sau jazz, de exemplu

Carnaval in Malta – exista 2 variante: de vara – mijlocul lui august si KARNIVAL TA’ MALTA :), in februarie/martie – s-ar spune ca dateaza inca de la 1400 cand exista scrieri pentru pretul recomandat la carne. Da! Carne. Interesant: cuvantul Carnaval vine din Latina: carne levare (un fel de “la revedere carne”) si se pastreaza asemanator si la italieni cu ~carne vale~. Oricum, e un fel de ~liber la carne~inainte de 40 zile de post. (Explicatia pare pertinenta desi originile carnavalului dateaza cu mult inaintea crestinatatii.)

Notte Bianca – pe 6 octombrie – Valletta prinde viata cu numeroase activitati in aer liber:

– E clar ca mai sunt si altele, dar nu le stim noi 🙂

Chiar daca nu te nimeresti in Malta in timpul unei petreceri stradale/ de interior, cumetrii, baute organizate, tot gasesti ceva de facut. De toate pentru toti.

Daca veniti cu copilul (mai mare de 8 luni cat avea al nostru in timpul vizitei) si vreti sa il distrati, Satul lui Popeye e o varianta. Este de fapt un decor de film de prin ’80 pastrat si transformat in obiectiv turistic. Maltezii castiga o caruta de bani din faptul ca au “preturi bune” pentru productiile de filme, de aceea foarte multe filme se turneaza / filmeaza aici.

Tot aici s-ar incadra si Acvariul national. Biletul e aprope 14 euro adulti si 7 euro de copil. Daca aveti mai multi copii, primiti premiul pentru Eroi cu niste reduceri la Pachetul familial 🙂

Daca apreciati arheologia, Malta is yours. Incercati templele megalitice, monumente preistorice frumos conservate si puse in valoare – templele Tarxien and Ħaġar Qim in Malta si Ġgantija in Gozo sunt cateva dintre ele. Dateaza din 3600-3200 ien.

Templul megalitic de la Tarxien
Templul megalitic de la Tarxien
Templul megalitic de la Tarxien
Templul megalitic de la Tarxien

Daca sunteti amatori de istorie plus istoria religiilor plus ceva templieri, atunci Malta = love. Vedetele rock sunt clar cavalerii de Malta, zis si ioaniti. Ca sa acoperiti subiectul, vizitati Cele 3 orase, cum o sa le gasiti peste tot (de fapt Ittoriosa, Senglea si Cospicua – primele asezari ale ioanitilor) si Fortul St Angelo apoi Valletta (St. John’s cathedral trebuie vizitata si daca va pasa de cavaleri si daca nu dati doi bani pe ei – stil baroc de mare clasa plus un Caravaggio de toata frumusetea 🙂

In Malta sunt peste 30 de biserici de toate dimensiunile, majoritatea catolice insa veti gasi si alte denominari, gen cea anglicana – vezi St’ Paul’s Cathedral (o catedrala ce nu e chiar catedrala, dar e 🙂

Biserica Fecioarei de pe Muntele Carmel
Biserica Fecioarei de pe Muntele Carmel

O vacanta in Malta fara sa vedeti si Gradinile Barrakka (de jos si de sus, Lower si Upper, cum ar veni), poate fi degeaba, ar zice unii care iubesc poezia. La cele de sus, daca ajungeti la ora 16 este perfect pentru ca in fiecare zi e o ceremonie cu salve de tun. Tot aici, la Upper Barrakka, gasiti si un lift panoramic ce coboara in zona portului. Merita si doar ca “sa te dai cu liftul” deoarece este o arhitectura foarte interesanta – are o diferenta de nivel foarte mare si e suspendat in exteriorul fortificatiilor. Abordati-l cu incredere – coborarea e gratuita, urcarea e 1 eur.

Gradinile Barrakka de Sus (Upper Barrakka Gardens)
Gradinile Barrakka de Sus (Upper Barrakka Gardens)
Liful spre Gradinile Barakka
Liful spre Gradinile Barrakka
Gradinile Barrakka de Sus (Upper Barrakka Gardens) - tunurile
Gradinile Barrakka de Sus (Upper Barrakka Gardens) – tunurile

Prin zona, mai exact pe langa Valletta, in Floriana, gasiti si niste gradini facute prin 1650 special sa se plimbe si sa se relaxeze cavalerii- Mall Floriana, zis local si the Maglio. Sa nu va asteptati la vreun mini Versailles ca oamenii au seceta mare…

Floriana - bine de stiut :)
Floriana – bine de stiut 🙂
Mall Floriana
Mall Floriana

Ca orase, merita vazute si Rabat si Mdina. Mdina e unul dintre cele mai frumoase orase cetate din Europa, fosta capitala a Maltei. Rabat… ce poate fi zis… Rabat e langa. 🙂

Nu ratati Marsaxlokk – cel mai cel sat pescaresc din Malta. Culorile vii in care sunt pictate barcile locale – luzzu si varietatea de meniuri cu peste (si pretul bun al acestora) sunt doar 2 dintre argumente. Pe langa culori, luzzu au ca specific prova verticala (de la fenicieni) si ochiul lui Osiris pictat pe ambele parti ale provei pentru a ii feri de rele.

Luzzu au ca specific prova verticala si ochiul lui Osiris pictat pe ambele parti ale provei pentru a ii feri de rele.
Luzzu au ca specific prova verticala si ochiul lui Osiris pictat pe ambele parti ale provei pentru a ii feri de rele.
Barci traditionale malteze - luzzu
Barci traditionale malteze – luzzu
In Marsaxlokk si cainii au barcile lor :)
In Marsaxlokk si cainii au barcile lor 🙂

La capitolul mestesuguri, merita sa vizitati Ta’ Qali. In principiu e un loc cu mai multe ateliere de mestesuguri. Frumoasele obiecte de sticla colorata si bijuteriile din filigran de argint sunt deliciul turistilor. Tot pe aici e si Muzeul Aviatiei.

Daca va place sa faceti scufundari sau sa stati la plaja, cele mai bune variante par a fi in Gozo, apoi Camino si abia apoi in Malta. Un curs de vreo 6 scufundari, cu tot cu echipament si barca face peste 200 euro. Daca nu vrei tot pachetul, chiar si cu doar aproximativ 50 euro de persoana faci niste bule prin apa. Tot cu echipamentul lor. Cu scufundari e singura sansa sa mai vedeti si celebra fereastra de piatra din Malta – Fereastra de Azur, pentru ca s-a prabusit de curand…

Blue Grotto e de vizitat – grota, albastru, apa, dupa cum ii spune si numele. Sunt numeroase excursii ce includ si vizitarea acesteia. I s-a dat denumirea de la sora’sa din Capri. Seamana, deci se numesc la fel, ce atata diversitate?

Bun, bun, de vizitat vizitam dar mancam si noi ceva? 🙂

Nu ai cum sa mergi in Malta fara sa gusti tocana de iepure. Scrie clar pe orice pliant 🙂 E chiar buna tocana si daca mancati ca fel principal iepure, la aperitiv se gasesc cam peste tot spaghete cu sos de iepure.

Merita sa incercati si:

Pasticeria – patiserie de inspiratie/provenienta italiana cu 2 variante, cu ricotta si spanac si o varianta cu mazare, sunt absolut delicioase;

Imqarat (se citeste imara cu aproximatie – e de precizat deoarece parea ca nimeni nu are la vanzre imQaraT, asa cum ceream noi). Chestie traditionala – de fapt e smochina in aluat – seamana cu cornuletele noastre cu prune numai ca sunt cu smochine si au anason (dar nu mult).

Kinnie – bautura racoritoare traditionala – parerile sunt impartite – poate parea ceva gen limonada ce aduce a Schweppes cu ceva condimente, sau bautura uleioasa cu bule si gust de sirop de tuse. Depinde cine bea 🙂

Peste – de obicei vor pune cel putin fenicul in plus fata de condimentele cu care suntem obisnuiti, deci chiar trebuie incercat.

– Foarte intalnit micul dejun englezesc. Daca nu ati incercat niciodata, merita gustat. Daca stiti despre ce e vorba, va decideti singuri daca vreti 🙂

Vinuri traditionale – se mandresc cu revitalizarea ‘industriei’ de vinuri locale. Butasii responsabili de aceste vinuri sunt in majoritate adusi din Italia, deci premisele sunt bune;

Figolla – se gasesc doar in perioada Pastelui si sunt niste figurine din aluat cu biscuit, martipan si cateodata pasta de migdale;

La capitolul suveniruri, pe langa cercei cu filigran, farfurii din sticla colorate, magneti, barcute si alte asemenea, puteti incerca si apa de flori de portocal. Se produce local si o sticla costa mai putin de 1 euro in supermarket.

Pastizzi in Malta cu spanac si ricotta
Pastizzi in Malta cu spanac si ricotta
Kinnie - bautura racoritoare traditionala din Malta
Kinnie – bautura racoritoare traditionala din Malta
Pasticeria - inspiratie italiana in Malta
Pasticeria – inspiratie italiana in Malta
Pasticeria - inspiratie italiana in Malta
Pasticeria – inspiratie italiana in Malta

Cateva preturi sa va ajute la facut bugete sau planuri de vacanta 🙂

Cazare: depinde cu cat timp inainte faceti rezervarea. De exemplu Pebbles Boutique Aparthotel Malta, unde am stat noi, daca il luati cu 3-4 luni inainte este 60 eur / noapte camera dubla cu mic dejun si poate sa ajunga si la 130-140 eur / noapte daca e luat tarziu. Dar asta depinde foarte mult si de ce va doriti de la o cazare. A fost o cazare OK. Camera dubla a fost destul de mica, insa au si variante studio si apartament. La parter, au restaurant si bar care este zgomotos mai ales in weekend seara, dar din camera nu am auzit nimic -a am avut vedere in cealala parte a cladiri spre o strada inistita. Camera curata, cufacilitati pentru ceai si cafea instant, un televizor parca special als pentru romani, mare si ocupa toata masuta, seif si asa si fier de calcat – masa de calcat incorporata intr-un sertar.

Pebbles Boutique Aparthotel Malta - camera dubla
Pebbles Boutique Aparthotel Malta – camera dubla
Pebbles Boutique Aparthotel Malta - vedere din camera
Pebbles Boutique Aparthotel Malta – vedere din camera
Pebbles Boutique Aparthotel Malta - baia destul de mica
Pebbles Boutique Aparthotel Malta – baia destul de mica
Pebbles Boutique Aparthotel Malta - masa de calcat din sertar
Pebbles Boutique Aparthotel Malta – masa de calcat din sertar

Transport pana acolo: la fel, depinde de momentul in care sunt luate biletele. Noi am platit 100 eur / persoana dus-intors cu Wizz Air.

Transport pe acolo: e detaliat mai sus in articol. Concluzia generala e ca e destul de ieftin, mult si cam degeaba.

De mancat si de baut: o bere, caci asta este piatra de temeie a unui buget realist, e cam 3,50 eur la restaurant si 1-2 eur la butic / nonstop pana la 12 :), in functie de ce vrei sa iei.  Supermarketuri se gasesc doar in afara ariei turistice. Tot de la magazin se pot lua si fructe, apa, snacks-uri la preturi mai mult decat decente.

La restaurant o portie de mancare se duce intre 8 si 25 eur: cam intre 8 -15 eur / starter si intre 12-25 eur / felul principal. Iar daca vreti starter ca fel principal platiti cu cativa eur in plus fata de pretul de starter.

Daca sunteti in zona, nu ezitati sa intrati si la:

  1. Ta’Kris – restaurant cu specific maltez in Sliema, pe langa statia de feribot, afacere de familie, cu mancare foarte buna, cu un meniu scurt, la obiect si extrem de delicios, populat in mare de localnici. Seara cam ai nevoie de rezervare. Merita incercata tocana de iepure si salata de caracatita – cele mai bune din toate incercate in vacanta. O masa, doua persoane, un fel de mancare de om, bauturi – am platit cam 40 eur.
  2. Pastaus – local foarte mic, foarte hipsteritic, foarte bun. Il gasiti in Valleta, pe langa Palatul de Justitie, pe niste stradute inguste. (da, toate sunt inguste…) Nu mai e afacere de familie ci e afacere de gasca de prieteni. Concept misto, in care iti alegi pastele, sosul, ingredientele si rezultatul se lasa cu lins de farfurii. Specificul este exclusiv paste iar baietii stiu ce fac. Noi am testat: Eoliana – paste negre cu cerneala de sepie si ansoa, usturoi etc. etc. + parmezan si pesmet si Prawns in black – dar cu paste verzi cu spanac, creveti, zucchini, nuci etc. etc. + parmezan si pesmet. 🙂 Doua paste, bauturi si tiramisu (bun dar cam mic) – cam 50 eur.
  3. Terasele din Marsaxlokk – mai ales daca vreti sa mancati peste. Portiile de peste sunt mai ieftine decat in alte locuri si cumva ai impresia ca pestele e proaspat pentru ca pare ca il arunca direct din barca in farfurie.
    Ta'Kris - salata de caracatita
    Ta’Kris – salata de caracatita
    Ta'Kris - restaurant cu specific maltez
    Ta’Kris – restaurant cu specific maltez
    Ta'Kris - restaurant cu specific maltez
    Ta’Kris – restaurant cu specific maltez
    Pastaus - borcane pe tavan
    Pastaus – borcane pe tavan
    Pastaus - meniu
    Pastaus – meniu
    Pastaus - meniu paste Eoliana si Prawns in Black
    Pastaus – Eoliana si Prawns in Black

    Cisk - berea malteza
    Cisk – berea malteza

Obiective turistice: din ce nu am scris deja mai sus, multe gratuite iar la templele megalitice intrarea este 6 eur.

Concluzie de final – Malta merita vzitata, cel putin o data in viata. Nu e o destinatie de vis dar nici nu cred ca veti pleca de acolo dezamagiti. Daca aveti ocazia unui city break, go for it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *