La inceput de an, asa cum ii sade bine omului sa viseze la vara, la caldura si la verde, am zis sa va fac ceva pofta de plimbareala cu o destinatie mai mult decat verde. E o destinatie unde faci muschi 🙂 – faci muschi la ochi si la retina pentru ca vezi chestii faine si faci muschi si la mansarda, mai antrenezi circumvolutiunile, pentru ca poteca tematica e presarata cu informatii interesante despre plantele pe care le intalnesti aici dar si despre modul in care se formeaza si evolueaza o turbarie / un tinov. Ce e drept nu prea faci muschi la picioare, cum te-ai astepta de la un tarseu la munte, pentru ca poteca este scurta, orizontala si total amenajata cu podete de lemn. Am spus bine traseu “la” munte si nu traseu “pe” munte, insa experienta merita din plin – lumina, culorile, aerul iti induc o senzatie de bine, de calm si zen cum rareori simti in alte zone, de parca te-ai afla intr-o veritabila gradina japoneza.
Asadar daca anul acesta vacantele te poarta prin Tara Dornelor, nu trebuie sa ratezi o excursie pana la Tinovul Sarul Dornei. Cu masina, pornind din Vatra Dornei nu faci mai mult de 15-20 minute. Trebuie mers spre sud, spre muntii Calimani si Gura Haitii, iar rezervatia naturala se afla la jumatatea distantei dintre Saru Dornei si Neagra Sarului, in imediata apropiere a Centrului de vizitare a Parcului National Calimani.
Sunt cateva deosebiri de nuanta, insa in principiu un tinov (o turbarie) nu este altceva decat un teren umed, mlastinos si acoperit cu vegetatie, care se formeaza intr-o depresiune de teren in care apa se acumuleaza si stagneaza intr-un strat subtire. La altitudini mai mari sau in climat mai rece flora e formata predominant din muschi, acesta dand nastere de-a lungul timpului la turba (un sol acid, plin de fragmente descompuse de plante).
Am mai fost inainte la Tinovul Mohos, din apropiere de Lacul Santa Ana, in Harghita. Acolo am aflat prima oara de Roua Cerului, singura planta carnivora de la noi din tara, asa ca odata ajuns aici la Saru Dornei, unde am aflat ca se gaseste, am avut grija sa nu ma indepartez de poteca amenajata si sa nu ating plante necunoascute, cine stie cum imi disparea vreun deget :)). Glumesc, Roaua Cerului, Drosera rotundifolia pe numele ei stiintific, este ea o planta carnivora insa este atat de mica incat te chinui sa o identifici in “marea” de muschi a turbariei iar meniul ei e format numai din insecte – musculite, furnici si vreun tzantar ametit.
Odata intrat pe poteca tematica vei avea ocazia sa afli cum s-a format aceasta turbarie dar si alte cateva detalii interesante din lumea vegetala care te inconjoara. Vei afla ce sunt toate musuroaiele de muschi si ce se intampla in ele, de ce sunt fructele de afin si de merisor atat de sanatoase, cum a inzestrat Natura micutele seminte de pin cu o asa de mare putere de raspandire a vietii sau care este secretul florilor de bumbacarita ce le face sa reziste intr-un sol atat de acid si permanent imbibat cu apa.
De exemplu, stiai ca simplele movilite de muschi dintr-o turbarie sunt niste super-bureti ai naturii? In timpul ploilor abundente, movilele de muschi absorb cantitati impresionante de apa reducand riscul unor inundatii in zonele din jur. Turba poate retine pana la de 20 de ori mai multa umezeala decat greutatea sa.
La fel, stiai ca fructul de merisor are in interior mici “buzunarase” cu aer, care il fac sa ricoseze de pe suprafetele dure, in loc sa se zdrobeasca, si sa pluteasca in apa? Ori ca ciocanitoarea, ca sa poata manca semintele de pin, si-a dezvoltat o metoda unica – sapa o adancitura in trunchiul unui copac unde pe urma infige conul de pin si astfel poate manca semintele din interior?
Sper ca te-am convins ca merita sa iti faci timp pentru o excursie la Tinovul Saru Dornei. Iar daca nu ai planuri de mers in Tara Dornelor, te sfauiesc sa iti faci 🙂 – locurile sunt de vis iar Calimaniul te asteapta cu privelisti incredibile.