Pentru iubitorii de natură de orice vârstă, dar și pentru cei pasionați de fotografie, o simplă hrănitoare de păsări poate să fie o idee excelentă pentru a anima curtea sau, în cazul meu, balconul. Cafeaua parcă e mai bună când ai un mini-spectacol vizual în fiecare dimineață.
Am făcut hrănitoarea dintr-un PET și un băț de lemn, am atârnat-o pe balcon cu ajutorul unei șipci de lemn, cam la 1 metru depărtare de geam, și am alimentat-o cam la două zile cu semințe de floarea soarelui crude. Descoperirea hrănitorii de către păsări a durat câteva zile, dar după ce primii pițigoi au dat semnalul, tot sezonul rece a fost agitație, în principal dată de Pițigoiul mare (Parus major) și de Țiclean (Sitta europaea) la care s-au adăgutat și vizitele Pițigoiului albastru (Cyanistes caeruleus) și, foarte rar, cele ale Pițigoiului sur (Poecile palustris). Toată agitația de peste iarnă, când fiecare zi avea două valuri de hrănire (dimineața și după-amiaza / seara, cu o repriză de liniște totală pe la prânz) a dispărut imediat ce primăvara a venit și temperaturile au crescut – hrănitoarea nu mai e utilă atât timp cât păsările găsesc cu ușurință hrană în natură. Hrănitorile sunt bune pentru a ajuta păsările să treacă peste iernile grele iar cel mai important este ca hrănirea să nu fie sistată odată ce a fost începută iar păsările s-au obișnuit cu această sursă de hrană facilă.
La fel de importante ca hrănitorile, vara, sunt adăpătorile, care se pot instala la fel de ușor – simple farfuriuțe sau recipiente cu apă amplasate în zone accesibile.