Câteva imagini sugestive pentru una dintre cele mai frumoase și accesibile zone din Munții Măcinului: Valea Ditcova (traseul triunghi roșu Greci – Nifon) și zona Pietrele Mariei. Spun zona și nu traseu pentru că în primăvara trecută nu am făcut un traseu cap-coadă ci doar ne-am plimbat în sus pe traseul ce urcă pe lateralul Văii Ditcova cam o oră, după care am coborât și ne-am mai plimbat spre sud, spre Cozluk și spre Pietrele Mariei. Zona este excelentă pentru plimbări lejere și pentru inițierea copiilor în mersul pe munte. Copiii vor aprecia cu siguranță peisajul care se schimbă la fiecare pas precum și fauna extrem de bogată – țestoasele și popândăii fiind atracția numărul 1. Și să nu uit să spun – toate pozele din articol sunt făcute cu mobilul.
Dacă ajungi în zonă, la capătul sudic, cum ieși din Greci, nu uita să te abați și pe la Centrul de Informare și Vizitare al Parcului Național Munții Măcinului. Dai banii pe un bilet de intrare în parc (mi se pare că a fost 6 lei), mai vezi ce mai e pe acolo și chiar poți afla informații utile și interesante despre trasee si despre Parc 🙂. Pe urmă mai ai de mers cam 15 minute și, pe stânga cum mergi spre sud, vei vedea câteva panouri informative și intrarea în tarseul marcat cu triunghi roșu ce duce spre Nifon.
Traseul pe versanul Văii Ditcova este ușor și alternează zone umbroase de pădure cu zone deschise unde te bate soarele din plin. În rest, lucrurile sunt clasice pentru Măcin – ai granit peste tot, în formele cele mai diverse, peisaje largi spre vest, spre Dunăre, plus șansa să întalnești tot felul de animale, țestoasele fiind printre cele mai așteptate și căutate astfel de întâlniri. Mai sus, pe traseu, se deschid priveliști faine spre zona Turcoaia și cariera de acolo dar și spre Pietrele Mariei, o serie de 3 coline cu vârfuri stâncoase care dau un aer selenar șesului de la poalele munților.
Legat de animale, noi nu am avut noroc de țestoase însă în drum spre zona Cozluk am văzut un erete de stuf la vânătoare de popândăi si vreo 4 pupeze.
Dacă mai ai chef de plimbare, merită să dai o tură și până la Pietrele Mariei – sunt mult mai spectaculoase de aproape iar de aici Munții Măcinului se văd parcă și mai frumos, mai ales la apus peisajul este unul cu adevărat sălbatic. Cele trei coline par domoale văzute din depărtare însă odată ajuns la ele descoperi că sunt adevărate lame stâncoase dispuse longitudinal. De multe ori am trecut prin zona asta a Măcinului și am vrut să merg și până la Pietrele Mariei, dar niciodată nu am mai avut timp și de asta. Acum că am fost la o plimbare lejeră, nu am mai ratat momentul. Tare mi-ar plăcea odată să prind o noapte la cort fix aici, la Pietrele Mariei, și să văd Măcinul noaptea cu un cer înstelat 🙂.