O vizita de poveste la Castelul din Carpati sau Cetatea Colt

Sunt multe de povestit din tura de Romania facuta in vara asta si nici nu stiu cu ce sa incep. Dar, pana ajung sa vorbesc pe larg de toate ce le-am vazut hai sa facem o vizita scurta prin Castelul din Carpati 🙂

Castelul din Carpati sau Cetatea Colt

Castelul din Carpati sau Cetatea Colt

Daca tot am stat in Retezat 5 zile si accesul l-am facut prin nord, nu se putea ca la plecare sa nu dau o tura si pe la Cetatea Colt sau, mai elegant, Cetatea Cneziala a Candestilor, si la Biserica Colt (Biserica de la Suseni). Erau pe lista “de vazut” de prea mult timp si deja incepea sa fie deranjanta lipsa acestor obiective din “colectia” Cartitei.

Legende, zmei, printese si viteji, familia cnejilor Candea sau Kendeffy, Jules Verne… un amalgam de istorie si fictiune care fac din Cetatea Colt un obiectiv care e musai de vazut.

Castelul din Carpati sau Cetatea Colt

Castelul din Carpati sau Cetatea Colt

Castelul din Carpati sau Cetatea Colt

Suspendata pe un pinten de munte, deasupra satului Suseni (comuna Rau de Mori), si a Vaii Rausor, undeva la poalele nordice ale Muntilor Retezat, cetatea chiar pare rupta din basme. Semana cu Cetatea Poienari de pe valea Argesului, insa la o scara redusa si fara atatea trepte de urcat pana sus. Nu degeaba se spune ca aici ar fi vestitul Castel din Carpati din romanul lui Jules Verne. Ruinele cetatii sunt cu adevarat impresionante iar privelistea este si ea una care iti taie respiratia. Un adevarat hau se casca de la baza cetatii pana jos in Valea Rausorului, iar in departare, spre sud, in lungul vaii, se vede chiar varful Retezat.

 

Castelul din Carpati sau Cetatea Colt

Castelul din Carpati sau Cetatea Colt

Chiar daca cetatea pare de necucerit, accesul este totusi usor – se urca pe o poteca prin padure nu mai mult de jumatate de ora. Intrarea in cetate se face dinspre est, acolo unde odata era un sant sec peste care trecea un pod mobil. Prapastia apara cetatea doar catre vest, in timp ce catre nord, est si sud cetatea era aparata de turnuri si curtine. Ruinele lor se vad si azi – portiuni de zid ori de turnuri, ferestre sau guri de tragere, foste scari sau urmele fostelor etaje… un labirint de piatra prin care merita sa “te pierzi” cel putin o alta jumatate de ora. Iar acasa cand ajungi pui mana repede pe castelul din Carpati de Jules Verne si o citesti sau recitesti, in functie de caz 🙂

Daca tot esti aici, in Suseni, dar la baza cetatii, jos in sat, merita vizitata si Biserica din Colt, a carei istorie, la fel ca si cea a cetatii, este legata tot de numele familiei nobiliare Candea (Kendeffy). Biserica semana cu cea din Densus (doar ca forma nu si ca material de constructie) sau cu cea din Santamaria Orea si impresioneaza prin simplitate si robustete. Interesant e si turnul clopotnita care are acoperisul in forma de piramida si este construit tot din piatra. Si ce e si mai frumos e ca de aici de la biserica se vede si cetatea, udeva in spate cocotata pe un “Colt” de stanca.

Castelul din Carpati sau Cetatea ColtBiserica Colt si Cetatea Colt in plan secund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *